Projektit

Kirjat

Janne Käpylehto kirjaAuringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen, Into Kustannus, 2016
Kattava käsikirja aurinkosähköön, pieneen ja suureen. Kirjassa käydään läpi asennuksia, kytkentöjä, jo toteutettuja järjestelmiä ja tarvittavat luvat
. Opas esittää myös uuden – ja kokeillun – kustannustehokkaan ratkaisumallin taloyhtiöiden aurinkosähköksi.


Mökille sähköt auringosta ja tuulesta
, Into kustannus, 2014
Kirja rakennusoppaaksi uuden järjestelmän rakentajalle, vanhan päivittäjälle tai käsikirjaksi sellaiselle, joka on tilaamassa valmista aurinkosähköjärjestelmää avaimet käteen -periaatteella. Kirja käsittelee myös sähköverkkoon liitettyjä järjestelmiä ja käy lävitse muun muassa lupaprosessin asunto-osakeyhtiössä. Helsingin Ilmastopalkinto 2015.

Janne Käpylehto kirja

Jo julkaistuja energia-alan kirjojani saa kirjakaupoista ja kirjastoista.

Aurinkosähkö

Autan useita alan yrityksiä menestymään ja teen asiantuntijatehtäviä mm. Helsingin, Vantaan ja Lappeenrannan kaupungeille. Kirjoittamiani kirjoja aurinkoenergiasta on myyty noin 10 000 kappaletta. Herttoniemessä minulla on Suomen ensimmäinen kerrostaloon kytketty, asukkaan omassa käytössä oleva aurinkovoimala.

Minulta kysytään usein, miksi touhuilen aurinkosähkön kanssa niin innokkaasti – sehän on vain osaratkaisu energiahaasteeseen. Aurinkosähkössä on kuitenkin pari ominaisuutta, jotka tekevät siitä suuremman ratkaisun kuin oikopäätä voisi kuvitella.

Ensinnäkin aurinkosähkö on rajusti skaalautuvaa. Pieni voimala voi olla kiinni repussa, keskikokoinen kiinteistössä ja suuri vaikkapa sähköyhtiön toteuttamana pellolla. On harvinaista, että samasta teknologiasta löytyy kaiken kokoisia toteutuksia.

Toisekseen aurinkosähkö on investointina kannattava, kun hankinnan tekee energian käyttäjä, siis vaikkapa omakotitalon omistaja tai taloyhtiö. Tai mökkiläinen. Sen sijaan vielä vähään aikaan aurinkosähkö ei ole kannattavaa jos investoinnin tekee energiayhtiö – ellei mukaan leivota jotain lisää, vaikkapa nimikkopaneeleita.

Meillä Suomessa on mainiot edellytykset ottaa käyttöön lisää aurinkosähköä. Vaadittavan tekniikan hinnat ovat laskeneet voimakkaasti ja tuotannon vuosipotentiaali on samaa luokkaa kuin aurinkoenergian hyödyntämisestä tunnetussa Saksassa, joka kattaa vuotuisesta energiankulutuksestaan kuusi prosenttia auringolla (ja muuten 15% tuulivoimalla). Se on todella paljon. Sähköverkkojen kehitys, energian varastointi ja kysyntäjoustot tulevat jatkossa mahdollistamaan vielä suuremman osuuden. Toistaiseksi aurinkosähkö on osaratkaisu, mutta hyvä sellainen.

Viimeisen vuoden aikana Suomessa on perustettu 100 uutta aurinkoenergia-alan yritystä. Yhä kasvava investointitahti tarkoittaa, että työpaikkoja ja teknologiavientiä tulee riittämään lähivuosina.

Tehtävää on vielä paljon, esimerkiksi lupaprosessien yhdenmukaistamista eri kuntien välillä, tukimuodon käyttöön ottaminen asunto-osakeyhtiöissä – ehdotan kotitalousvähennyksen ulottamista asunto-osakeyhtiön tekemiin fiksuihin investointeihin, alan koulutuksen ja rahoituksen kehittämistä, uusien rahoitusmallien tarjoamista sähkön käyttäjille sekä asiantuntijatiedon tarjoamista, jotta päätöksenteko voi perustua tietoon eikä arvauksiin.

Upeaa, että meillä Suomessa jo on pitkät perinteet aurinkoenergian hyödyntämisestä (mm. 80000 sähköverkon ulkopuolista ns. mökkisähköjärjestelmää) sekä runsaasti alan yrityksiä. Tämä mahdollistaa hienojen kotimarkkinoiden kehittämisen ja sitä kautta myös teknologiaviennin.

Jääkarusellit

Tein mökilleni Lohjalle tammikuussa 2017 jääkarusellin. Ennen kuin olin sahannut senttiäkään, ajattelin että tälle hauskalle projektille olisi hienoa saada kansainvälistä näkyvyyttä. Näkyvyys on ollutkin mittavaa: tekemäni video on ollut kotimaisten medioiden lisäksi esillä BBC:llä, NBC:llä, Japanin Fuji-tv:llä, sekä useilla nettisivustoilla kuten Bored Pandalla, vain joitakin mainitakseni. Katsojia sille on tähän mennessä kertynyt arviolta muutama sata miljoonaa. Lohjan Jääkarusellifestivaalista tuli suurin tapahtuma mitä Lohjalla on ollut, vaikka pakkasta oli rajusti.

Energiateokset

Toteutan muotoilija-sisustusarkkitehti Stefan Lindforsin kanssa energiaomavaraisia veistoksia, joista ensimmäinen oli Wings of Change, Helsingin Vanhan kauppahallin edustalle pystytetty itsevalaiseva teos osana Helsinki Design Weekin ohjelmaa 2015.

Musiikkiteos

Musiikkiteoksen ‘Kimmo Pohjonen: Energy Soundscapes’ ensi-ilta on 30.3. Teos on maailman ensimmäinen energiaomavarainen musiikkiteos. Se ei käytä verkkosähköä, vaan äänentoiston ja valaistuksen käyttämä energia syntyy rakentamistani laitteista lavalla. Osa teoksen äänistä syntyy muusikoiden ja tanssijoiden liikkeestä. Äänen prosessoinnista vastaa ääniguru Tuomas Norvio.

Janne Käpylehto, Kimmo Pohjonen, Tuomas Norvio

Yritykset

Olen mukana osakkaana seuraavissa yrityksissä:

Solarvoima Oy
Yritys toteuttaa pieniä ja suuria aurinkovoimaloita kiinteistöihin. Voimaloita on asennettu yli 400 kappaletta ja yrityksen erityisosaamisalueena on kerrostalo-aurinkosähkö sekä oma tuotekehitys.

Parkkisähkö Oy
Miljoona kappaletta sähköauton latauspisteitä. Kiinteistöalan vuoden startup 2016.

HelAudit Oy
Energia-alan big data -asiantuntijayritys.

Hukkatila Oy
Fiksua ja energiafiksua kiinteistötoimintaa. Tyhjillään olevat tilat käyttöön helposti teknologian avulla.